ősz az erdőben
Itthon és világ

Őszi teendők a kertben

Az ősz a gyümölcsök (sárgabarack, őszibarack, alma, körte) ültetésének ideje. A ribizli, egres és szőlő is szereti ezt az időszakot. 

Szeptemberben fontos, hogy minden cserjét és fát metszeni kell, majd feltétlenül permetezzük őket. Ez meglehetősen egyszerű feladat, hiszen a kerti webáruházak széles permetezőgép választékot biztosítanak. Szintén az ideális időszak az ültetés előkészítésére, a téli növények termesztéséhez és a magvak üvegházba való elültetéséhez. Például a fokhagyma így a tavasz első napjaiban nagyon jó termést ad.

A hideg beköszöntével sem feledkezhetünk meg a locsolásról, hiszen kertünket nagyon megviseli a hirtelen érkezett hűvös időjárás, de kicsit másképp, mint nyáron: a legjobb, ha az esővízgyűjtő tartályban összegyűlt esővizet használjuk fel, hiszen megvan benne minden szükséges tápanyag.

  • Októberben ültessük át a cserjéket és fákat, megvárva, hogy a növény teljesen lehullassa a leveleit.
  • Gondoskodni kell a késői szüret terméséről is, ellenőrizzük őket, mint a szeptemberi gyümölcsöket, hogy ne legyen idejük túlérni. 
  • A következő szakasz a trágyázás, a talaj lazításával és feldolgozásával.
  • Ültethetünk rozst, búzát, virágokat (például jácintot).

November – a kert előkészítése télre

A fákat meszeljük le mésszel. Nemcsak a rágcsálók ellen védekezünk, hanem a tavaszi napsugarak ellen is, amik égési sérüléseket és repedéseket okozhatnak a kéregben. 

  • Ebben az időszakban bármilyen zöldségnövény ültethető: az alacsony hőmérséklet megakadályozza a palánták növekedését, de természetes rétegződési folyamaton mennek végbe. Ez lehetővé teszi, hogy a hajtások immunitást szerezzenek, és a jövőben kevésbé betegszenek meg. 
  • A rózsákat olyan szintre vágjuk, hogy lefedhessük őket például lucfenyő ágakkal, mohával vagy fűrészporral.

Igyekezzünk, hogy november végére az esővízgyűjtő, a meszelő ecset, gereblye, permetezőgép és minden egyéb szükségtelenné váljon: így tudhatjuk, hogy növényeink “menedékbe” kerültek és tavaszra bőséges termést nyújtanak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük