A disznókat védték régen ezzel a növénnyel
Itthon és világ

A disznókat védték régen ezzel a növénnyel

Ez a növény hazánkban kifejezetten elterjedt, sokan szeretik, mind az íze, mind a kinézete miatt. Sok helyen előfordul a városok parkjaitól kezdve az erdőkön át, nagyjából mindenütt fellelhető. Tehát ismerkedjünk meg részletesebben ezzel a bűbájos növénnyel!

Egy bodzafa akár az 5 méteres magasságot is elérheti, ezen szokott kihajtani tavasz végén a jellegzetes, fehér vagy sárga, apró virágokból álló virágzat. Nem sokkal ezután termést hoz, amely vöröses-lilás árnyalatokban játszik leginkább, és a virágok után, tömött fürtökben szokott lógni az ágakról.

A virágok kinyílása után be szokták gyűjteni a nagy részüket, méghozzá gyógyászati célokra. Rengeteg gyógyhatása ismert, többek között lázcsillapító (mivel izzasztó hatású), vízhajtó, köhögéscsillapító, hashajtó, vértisztító, de egyes esetekben idegnyugtatóként is szokták alkalmazni. Külső célokra használva a fertőtlenítő hatását szokás kiemelni. Gyógyteában szintén kellemes lehet fogyasztani, ha megfázunk, esetleg torokgyulladást kaptunk.

Tradícióink keretében

A népi gyógyászatban is nagy hagyománya van a bodza használatának, a bogyókból készült teát például vetélés ellen fogyasztották, de más tradíciók is kapcsolódtak a növényhez.

Például a népi folklórban: Nyugat-Magyarországon úgy vélik, a disznókat elkerüli a vész, ha óljukba bodzaágakat szórnak. Az alsó Őrségben úgy tartják, hogy a házba villám fog csapni, ha a bodzát mellé ültetik – náluk a bodza az gonosz lelkek fája.

Azonban otthon akár mi is készíthetünk belőle szörpöt, csupán a virágára, citromra, vízre, cukorra és citromsavra lesz szükségünk. Nagyon gyorsan el lehet készíteni és a jó eredmény garantált!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük