Itthon és világ

Nagyon szerencsések vagyunk a Földön

Naprendszerünkben kilenc bolygó található (új elméletek szerint csak nyolc, mert a Pluto már nem minősül bolygónak) és ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Földünk. Persze nagyon érdekes a Szaturnusz a maga ikonikus gyűrűjével, a Vénusz az ellenkező irányba való forgásával, vagy az Uránusz, mondhatni vízszintes tengelyével. Mégis Földünk az egyetlen, melyen aktív, virágzó élet van jelen.

Lehet, hogy van élet a Marson is

Egyes kutatások úgy találták, hogy a Marson apró sejtek, vírusok élhettek, ám ezt nem sikerült maradéktalanul bebizonyítani. Jelenleg is különböző űrprogramok és szimulációk zajlanak, hogy hogyan lehetnénk képesek a Mars kolonizálására és hogy lenne lehetséges az emberiség egy részét kiköltöztetni erre az idegen bolygóra. Ám felmerül a kérdés, hogy megéri kimenni? Vannak ott is olyan jó körülmények, mint itt? Sajnos koránt sincsenek.

Bolygónkon azért alakulhatott ki élet, mert légkör, vagy más néven atmoszféra veszi körül, ami nem más, mit egy gázbuborék. Ebben a légkörben oxigén is található, melynek köszönhetően lélegezhetünk. A légkör és az oxigén másik nagyon fontos és elengedhetetlen hasznos tulajdonsága, hogy a felénk közeledő aszteroidák nagy része elég benne, így nem csapódik bele a Föld felszínébe és nem veszélyezteti az élőlényeket.

Nyári éjszakákon az eget kémlelve ezt a jelenséget látjuk hullócsillag formájában. Továbbá a légkör és az ózonréteg megvéd bennünket a Napból érkező káros sugaraktól, melyek alapesetben igen károsak lennének az élőlényekre nézve. A Nap Föld távolság pont ideális ahhoz, hogy a víz folyékony formájában jelen legyen a bolygón, illetve a káros sugarakat kiszűrve az érkező fény és meleg pont megfelelően táplálja a bolygót.

Különösen szerencsés a Föld helyzete

Az űrkőzetek és aszteroidák szempontjából kiemelkedően szerencsésnek mondható helyzetünk. Ha a naprendszerben lévő nyolc (vagy csak hét) bolygó nem téríti el, vagy fogja fel az érkező fenyegetést, még esélyes, hogy holdunk, vagy a többi bolygó foldja megteszi. Ha esetleg ezekre nem kerülne sor, még akkor is megvéd minket az imént bemutatott légkörünk, melyen csak az igazán nagy aszteroidák képesek áthatolni.

Optimálisabb körülményeket nem is kívánhatnánk magunknak és keresve sem találnánk jobb helyet a naprendszerünkben, ahol ilyen jó, vagy jobb körülmények között élhetnénk, így hát legyünk hálásak a kék bolygónak és ahogy ő védelmez minket, úgy vigyázzunk rá mi is, hogy minél tovább fennmaradhassunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük