Itthon és világ

Az 5 legjobb illóolaj az immunrendszer számára

Az illóolajok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek farmakológiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek, beleértve a szénhidrátokat, étereket, alkoholokat, aldehideket és ketonokat, az oka annak, hogy az illóolajok speciális szagokkal és biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek gyógyászati ​​célokra.

Erősíthetik az immunrendszert, vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat és vírusokat. Míg valamennyi illóolaj bizonyos mértékig antibakteriális, vírusellenes és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, egyes illóolajok többet tartalmaznak az egyikből, mint a másikból. 

Tulajdonságaiktól függően az illóolajok képesek felvenni a harcot a vírusokkal, megtisztítják a levegőt, enyhítik az influenzaszerű tüneteket és vigasztalást nyújtanak betegségekben.

Az illóolajok a biológiai tényezők mellett pszichológiai előnyökkel is járnak. A gyógynövényekből, például levendulából és rozmaringból származó illóolajok elősegítik a relaxációt a stressz (kortizol) szintjének csökkentésével. 

A kortizol hormon csökkenti az immunrendszer védekező mechanizmusait azáltal, hogy csökkenti a limfociták számát és gátolja a T-sejtek növekedését. Az aromaterápia segíthet enyhíteni a feszültséget és a stresszt. 

A kutatások azt mutatják, hogy a levendula és rozmaring illóolajok belélegzése csökkenti a kortizolszintet, ezáltal erősíti az immunrendszert.

Legjobb illóolajok az immunrendszer számára

Bár az illóolajok egész évben jótékony hatásúak lehetnek, mi ezt az ötöt választottuk különleges immunrendszeri tulajdonságaik miatt. Az illóolajok sokféleképpen felhasználhatók, de itt a belégzésre fogunk összpontosítani.

1. Ekuliptuszolaj

Az eukaliptuszolaj frissítő illata, tisztító tulajdonságai a légúti betegségek enyhítésében nyújt segítséget. Nagy arányban tartalmaz 1,8-cineolt, általában 60-90%. Belélegzés után a kutatások azt mutatják, hogy támogatja a monociták egészségét és működését, valamint a T-sejtek termelődését.

2. Citromolaj

A citrom illóolaj komoly hangulatjavító. A kutatások következetesen azt mutatják, hogy csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Ezenkívül a citrom illóolaj erőteljes antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csodákat tesznek az immunrendszerrel és az energiaszinttel.

3. Rozmaringolaj

A rozmaring illóolaj erőteljes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a test védelmét. Az eukaliptuszolajhoz hasonlóan a rozmaring illóolaj is pozitív hatással van a légúti betegségek elleni védekezésre. 

Magas 1,8-cineol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír a légúti betegségekre.

Ezenkívül az olaj erősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek pszichológiai előnyeinek köszönhetően erősítik az immunrendszert; csökkenti a kortizol szintet és ezáltal erősíti az immunrendszert.

4. Teafaolaj

A teafa illóolaja küzd a fertőzésekkel és gátolja a káros baktériumokat. Erőteljes antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal, a magas alfa-szabin-tartalomnak és a terpinen-4-olnak köszönhető antiszeptikus tulajdonságokkal, a teafa illóolaj figyelemre méltó immunerősítő.

5. Szegfűszegolaj

A szegfűszeg illóolaj az egyik legerősebb antibakteriális illóolaj. Magas, általában 70-76%-os eugenoltartalma támogatja az erőteljes antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokat, amelyek megtisztítják a káros molekulákat a levegőből. 

Úgy gondolják, hogy a szegfűszeg illóolaj elősegíti bizonyos sejtek és fehérjék regenerálódását, amelyek az immunrendszerhez és a gyulladáshoz kapcsolódnak

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük