Egészség,  Itthon és világ

Igazán különleges dolog a sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs eredeti spanyol nevén pitaja, esetleg kaktuszgyümölcs, amely Dél-Amerikából származik, de már ázsiai országokban is termesztik, igazi különlegesség. Tehát ismerkedjünk meg ezzel az egzotikus gyümölccsel!

A pitaja a hullámos kúszókaktusz termése, ennek egy változata a pitajakaktusz, amelyen kifejezetten a boltban kapható gyümölcsöt nevelik. A termés akár 10 cm hosszú is lehet, külső rétege piros, sárga vagy zöld, fajtájától függően, viszonylag kemény és pikkelyes. Húsa fehér, fekete magocskákkal a belsejében. Igazi vad, trópusi gyümölcs, már a kinézete után is: ha valaki ránéz, rögtön érteni véli, miért is kapta a sárkánygyümölcs nevet.

Ehhez különben egy legenda is fűződik, miszerint a gyümölcsöt sárkányok hozták a földre, és mivel a sárkányok tojásához hasonlít, így nevezték el. Valamint különleges erőt is tulajdonítanak neki a mítosz miatt.

Ha a gyümölcs kellően érett már, akkor a belseje kifejezetten puha, könnyen fogyasztható lesz. Túlzott fogyasztása hasmenést eredményezhet, de ha mértékkel esszük, akkor segítheti az emésztést.

Számos módon fogyaszthatjuk

Főként nyersen vagy gyümölcssalátában, de akár turmixot, smoothie-t is készíthetünk belőle, pár plusz hozzávaló segítségével. Pár vállalkozó szellemű egyén pedig megpróbálkozhat a különböző sütik, torták, vagy fagylaltok kreálásával is, hiszen a gyümölcs íze kissé savanykás, de inkább frissítő, sokan az egres ízéhez hasonlítják. Ennek ellenére lekvárt nem igen csinálnak belőle, valószínűleg azért, mert minimum kétszer annyiba kerül, mint a köszméte.

Ez viszont ne riasszon vissza minket, hiszen mindenképp megéri – legalább egyszer – kipróbálni ezt a fantasztikus és rendkívüli termést!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük