Itthon és világ

A csavart labda a baseball-ban

Ha megjön a kedvünk a mozgáshoz, rengeteg sport közül választhatunk, ami megfelel a tetszésünknek. Magyarországon kevésbé elterjedt a Baseball, ám ha nagyon szeretnénk, még azt is űzhetjük itthon.

A legfontosabb szabályok

A Baseball viszonylagos népszerűtlensége szinte rejtély, ugyanis egy remek, szórakoztató csapatsportról van szó, sőt, még fizikai kísérletet is végezhetünk az űzése közben. A játékszabályok ismertetése nélkül is talán tudjuk, hogy a két főszereplő a dobó és az ütő, akik két különböző csapatból kerülnek ki, így ők, úgymond, egymás ellen vannak.

Amikor a dobó elhajítja a labdát, különböző dobási technikákat vethet be, hogy összezavarja a labda fogadóját. Ezen technikák közül az egyik a jól ismert csavart labda. Ilyenkor a labda elengedésének pillanata előtt nem sokkal megrántja a labdát, így az erősen el kezd pörögni. Ahogy a levegőben forog a labda, örvényt kelt maga körül, ami módosítja a röppályáját.

Egy jól sikerült csavart labda akár tíz – tizenöt centiméterrel is kitérhet az egyenes pályájától, amivel lényegesen megnehezíti az ütő dolgát. Ezt a jelenséget Bernoulli fedezte fel és róla nevezték el, így ez a fizikában a Bernoulli-hatás. Erre az eseménysorra utal a „csavart labda” szólásunk is, amit olyan dolgokra, eseményekre használunk, melyek valamennyire megnehezítik cselekedeteinket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük