csótány
Itthon és világ

Minden, amit a csótányokról tudni kell

A csótányok lapos testű, hosszúkás, barna vagy rovarok. Több mint 4500 fajuk ismert. Nagyon keveset változtak a megjelenésük óta, több mint egy hónapig képesek túlélni víz nélkül, és mivel testük minden részén lyukakon keresztül lélegeztek, egy hétig is képesek fej nélkül élni. Megjelenésük barna, vörös vagy sötét színű, bár ez a fajtól függ.

Német csótány

A felnőtt egyed 12-15 mm hosszú szokott lenni. Világosbarna vagy bézs színűek, mellkasukon két sötét sávval. Bár röpképtelenek, szárnyaik olyan hosszúak, mint a mellkasuk, ami miinkét nemnél megfigyelhető. E faj másik jellegzetes tulajdonsága, hogy lábukon tapadó párnákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy sima falak mentén mozogjanak.

Hol él általában?

Ez a faj a meleget és a páratartalmat keresi, ezért gyakran találkozhatunk vele a konyhákban és sokszor fészkelnek be a háztartási készülékek motorjaiba. A fészkükhöz közeli területeken gyorsan mozognak és másznak.

Fekete csótány

A felnőtt egyed 20-25 mm hosszú. Színe általában fekete vagy sötétbarna. Lényegesen nagyobbak és robusztusabbak, mint az előző fajok.

Hol él általában?

Ez a faj a hideg, nedves területeket keresi. Gyakori, hogy csatornákban fészkelnek, és csöveken, csővezetékeken, légkamrákon, lefolyókon keresztül jutnak be az épületekbe. Általában lassabbak és nehezebben másznak, ezért általában a földön vagy vízszintes helyeken találhatók. Főleg éjszaka, a fürdőszobák padlóján, valamint konyhákban, pincékben, pincékben, udvarokon és garázsokban találkozhatunk velük.

Amerikai vagy vörös csótány

Ezek 35-50 mm hosszúak. Színük világos vörösesbarna. Ez a legnagyobb, ráadásul a nőstény valamivel nagyobb, mint a hím. A többiekkel ellentétben a szárnyaik jól fejlettek, és repülnek. Emellett fürgén mozognak és másznak.

Hol él általában?

Ez a faj meleg és párás helyeket keres. Zárt helyiségekben, raktárakban, házakban és álmennyezetekben, valamint csatornákban, lefolyókban és csövekben találhatók. Főleg a mediterrán országokat szereti.

Barna sávos csótány

Felnőttként körülbelül 13 mm hosszú. Barna színű, és két világosbarna sáv húzódik a szárnyain.

Hol él általában?

Épületeken belül, mivel állandó meleg hőmérsékletet igényel (27C körül).

Hogyan kerüljük el a csótányfertőzéseket

A csótányokat betegségterjesztőként azonosították, és bár a koronavírus terjesztésének lehetősége nem bizonyított, a WHO nem zárja ki, hogy ezek a 40 baktériummal, 16 gombával és 9 parazitával társult rovarok lehetséges terjesztők lehetnek, a csótányirtás tehát közérdek.

A csótányok különösen a meleg, nedves és táplálékban gazdag helyiségekben találhatók. Az épületekben a gőz- és fűtéscsövek körül, valamint általában a magas hőmérsékletű és páratartalmú területeken találhatók. A WHO szerint az a szokásuk, hogy evés közben folyadékot öklendeznek fel, és gyakran ürítenek is, ami veszélyes kártevőkké teszi őket, mert gyorsan terjesztik a betegségeket.

A csótányok a szaporodás során egy tojásokkal teli kis zsákot raknak le, ami 15 tojást is termelhet. Ebből mindössze egy hét alatt 15 egyed is kikelhet. 90-200 napig (3-6 hónapig) élhetnek, és ezalatt az idő alatt hetente egy-egy petét rakhatnak.

Hogyan lehet elkerülni a csótányokat?

Bár tiszta lakásban is előfordulnak, de ha nagyon odafigyelünk, akkor talán egy koszosabb épületet fognak választani. Éppen ezért távolítsunk el mindenféle élelmiszert a földről, a lakás körül vagy a csövekből. Figyeljünk, hogy a konyhában vagy az étkezőben ne maradjon ételmaradék. Zárjuk a hulladékgyűjtőket, mert az az egyik kedvenc helyük.

Ha azt akarjuk, hogy ne jussanak be a lakásba az utcáról, akkor helyezzünk ki szúnyoghálót, fedjük le az illesztéseket, repedéseket és réseket. Tegyünk fel dugókat és fedeleket. Ellenőrizzük az anyagok dobozait, mielőtt behozzuk őket a házba. A rend és a tisztaság fenntartása az egyetlen esélyünk, ha meg akarjuk akadályozni a megjelenésüket.

Hogyan fedezhetjük fel a csótányokat otthonunkban?

Kutassunk az elektromos készülékek mögött, akkumulátorok alatt, sötét zugokban, keressük a tevékenységük maradványait vagy az állatok maradványait (lábak, antennák stb.). Mik a csótányok jelei? Apró ürülékük a sarkokban és a bútorokon, a konnektorokban vagy a háztartási készülékekben.

A szekrények zsanérjai alatt apró pöttyöket vagy koromszerű maradványokat a német csótányok csinálják. Ha az apró ürülék egérszerűek, a foltok a falakon vagy bútorokon vannak, akkor amerikai csótányunk van. A petezsák maradványai szintén az új lakókról tanúskodik.

A felderítésükhöz követendő lépések: használjunk zseblámpát, és nézzük meg a padlásokat, lefolyókat, csatornákat, pincéket, különösen a nedves és meleg helyiségeket. Nézzünk be a konyhaszekrények alá, mosogatók alá, minden apró zugba.

Miért jelennek meg a csótányok?

Mert ők egy olyan rovarfaj, amely fedezékben él, kihasználva az embert, elrontva az élelmünket, elfoglalva az élőhelyünket és védve a ragadozóktól. Ha egyszer megjelennek, igazi csapássá válnak.

Általában a lefolyókon keresztül jutnak be otthonunkba, de az ablakokon keresztül is bejuthatnak (a csótányok kiváló mászók), vagy néha véletlenül dobozokkal vagy akár bevásárlással is bejuthatnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük