zenetanulás gyerekkorban
Itthon és világ

Miért tanuljon zenét a gyerek?

A zenét minden ember szereti, de a számtalan előny ellenére nem mindenki játszik hangszeren.  

A zenélés stresszoldó hatású és örömöt okoz

A zenehallgatás is öröm, de a zenélés még inkább az, mert aktív résztvevőként sikerélményt is érzünk. A zenélés építheti az önbizalmat, mert érezhető a befektett energia általi fejlődés. Az is pozitív élmény, mikor barátainknak vagy családtagjainknak örömöt tudunk okozni egy előadással. A zenélés, mint hasznos időtöltés vagy hobbi egyértelműen terápiás hatással van a hangulatra.

A zenetanulás fejleszti a memóriát és növeli az agy szürkeállományát

Kutatások szerint minél többet foglalkozik valaki a zenetanulással, annál jobb lesz a memóriája. A szürkeállomány mennyisége kapcsolatban áll azzal, hogy ki mennyire jól tud információt feldolgozni és ezt az élet más területein is tudjuk hasznosítani.   

A zenetanulás kreatívabbá tesz

A zene egy olyan önkifejezési eszköz, ami szabad kezet ad mindenkinek. Amint valaki elkezd zenélni, saját kreatív ötletei is lesznek. Ezt vagy szövegírásban vagy dallamszerzésben tudja hasznosítani. Ezért is fontos, hogy a gyerekek már gyerekkorban megtanuljanak zenélni.

A zenélés segít a szocializációban

A kórusban, zenekarban vagy a zeneiskolában olyan új emberekkel ismerkedhetünk meg, akikkel lesznek közös témák. Emellett az előadásokon is szert tehetünk új ismerősökre. A zenéléssel hozzájárulhatunk a közösségünk építéséhez. Például egy falunapi fellépés is erősíteni tudja a helyi közösséget.    

A zenélésnek jótékony hatása van az egészségre

Az éneklés és fúvós hangszerek erősítik a tüdőt és a légzőrendszert. Az éneklés elősegíti a helyes testtartást és az állóképesség fejlődését is. A dobolás pedig nagyon megmozgatja a végtagokat.

A zenetanulás fegyelemre és türelemre tanít

Időbe telik elég gyakorlatot és tudást összeszedni ahhoz, hogy valaki egy hangszeren jól tudjon játszani. Ha türelemmel állunk ehhez az átmenetileg nehezebb időszakhoz, eredményesek leszünk és az így tanult fegyelmet az életünk más területein is kamatoztathatjuk.  

A zenélés motivációt ad

Sok fiatalnak célkitűzése, hogy egy napon hivatásos zenésszé váljon és zenéléssel keresse a kenyerét.A kiemelkedő tehetségek számára ez sem elérhetetlen.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük