Tech és IT

Szivattyúk a ház körül

A szivattyú olyan gép, mely számos dologban tud segíteni a ház körül. Legyen szó öntözésről, víz továbbításáról vagy nyomásfokozásról, mindig ez az eszköz kell hozzá. De szivattyú és szivattyú között is van különbség, ezért érdemes megismerni, melyik típus mire való.

Mire való a házi vízmű?

A házi vízmű lényegében egy olyan szivattyú, melyre rászereltek egy hidrofor tartályt is. Ebben nem csak víz található, hanem a szivattyú által termelt nyomás megtartásáért is felelős. A benne lévő nyomásértéket érzékelő figyeli, és amikor a beállított minimum alá csökken, a szivattyú bekapcsol, és addig dolgozik, míg a maximális nyomásértéket el nem éri.

A házi vízmű a benne lévő ellennyomás miatt alkalmas arra, hogy fokozza az otthonunkban lévő víznyomást, ez elengedhetetlen, ha mondjuk valamiért az emeletre már nem jut fel a víz.

A fentiekből is látható, hogy ez a hasznos eszköz nagyon jól jön számos helyen, de azért vannak olyan területek is, amire nem alkalmazható. Ilyen például az öntözés vagy a tűzivízvezetékek betáplálása is.

Mire való a szennyvízszivattyú?

A szennyvízszivattyú a szennyvíz továbbítására alkalmas, a berendezést bele kell meríteni a derítőbe, hogy onnan továbbítsa a folyadékot a megfelelő helyre. Bár a hétköznapok során mindenféle hasonló szivattyút ugyanígy hívunk, a szakma megkülönböztet egy másik kategóriát is.

Amennyiben a szivattyú a 30 mm-nél nem nagyobb vízben lebegő részecskéket tud továbbítani, akkor szennyezettvíz-szivattyúról beszélünk. Ha ennél nagyobbakat, akkor szennyvízszivattyúról.

Ez utóbbinak többféle típusa is létezik, nagyon népszerűek például a darálókéses változatok, melyeknél a bemeneten egy körkés darabolja apróbba a szilárd fekáliát, hogy a szivattyú már könnyebben át tudja juttatni a csöveken.

A fentiekből az látszik, hogy nagyon sokféle szivattyú termék érhető el a magyar piacon is, emiatt érdemes csak olyan helyekről vásárolni, ahol szakértő segítséget is kapunk. Az olyan helyek, mint a barkácsáruházak, csak a minél több értékesített árucikkben érdekeltek, és nem tudnak nekünk segíteni. A szivattyú webshopok viszont nem csak azt tudják megmondani, hogy melyik szivattyúra van szükségünk, hanem a pontos eszköz kiválasztásában is segédkeznek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük