Itthon és világ

A kisbabák fülének tisztítása

A csecsemők fülének nem megfelelő tisztítása viaszdugó kialakulásához vezethet a hallójáratban. Ennek megakadályozása érdekében meg kell ismerni a csecsemők hallószervének gondozásának hatékony és biztonságos módszereit.

Sok fiatal szülő nem tudja, hogyan kell ápolni egy újszülöttet, hallás szempontjából is. A fiatalok néha feleslegesnek érzik, hogy tanácsot kérjenek egy közösségi szülésznőtől vagy egy gyermekorvostól.

Nagyon gyakran felnőtt fültisztító pálcikát használnak a fülből való váladék kiürítésére, ami teljesen tilos, mivel károsíthatják a finom dobhártyát és halláskárosodást okozhatnak.

A fülápolás nagy finomságot és gondoskodást igényel.

Hogyan tisztítsuk meg a baba fülét?

Évekkel ezelőtt még azt állították, hogy a hallószerv nem igényel tisztítást, mert a fülzsír megvédi a füleket a kórokozó mikroorganizmusoktól. Bár a fülkifolyás védőgátként működik, ajánlott hetente körülbelül kétszer megtisztítani a fület, lehetőleg fürdés után.

A túlzott fülkiürülés fájdalmat okozhat, és szorongást okozhat a csecsemőben. Ezután gyulladás alakul ki. A szülők számára rendkívül nehéz diagnosztizálni a csecsemő rosszullétének ezt az okát. Ezért a fülek rendszeres tisztítása jelentősen csökkenti a gyulladás kialakulásának kockázatát. Számos hatékony és biztonságos kezelési módszer létezik.

Fülpermet csecsemőknek – érdemes használni?

A baba fülspray a leggyakrabban ajánlott módszer a felesleges fülzsír eltávolítására, ha szükséges. Úgy működik, hogy önmagában feloldja a fülből kifolyó váladékot. Ugyanakkor ez a csecsemő fülének tisztítására szolgáló készítmény kenje meg a hallójáratot, védő gátat képez a baktériumok és más káros külső tényezők ellen.

Olyan helyzetekben is érdemes használni, amikor a víz felhalmozódik a fülekben, például fürdés után. Ha a gyermek egészséges és nem igényel további gondozást, ajánlott a spray-t hetente egyszer vagy kétszer használni. Fontos megjegyezni, hogy a látható fülzsírt csak a fül külső részén távolítsuk el, ne pedig a hallójáratból.

Ha a szülők nem megfelelően végzik el a csecsemő fülének megfelelő ápolását, és régimódi vagy nem biztonságos módszereket alkalmaznak, azok súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Ide tartozik:

  • a dobhártya károsodása vagy szúrása – leggyakrabban felnőtt fültisztítók használatával vagy a fülek nyomás alatti vízzel történő öblítésével a halláskárosodás vagy hallásvesztés következménye lehet
  • a túl ritka és túl gyakori fülhigiéné miatt kialakuló fülgyulladás leggyakrabban gennyes váladékkal, lázzal és gyakori sírással nyilvánul meg.

Ha bármilyen halláskárosodás gyanúja merül fel, haladéktalanul keressük fel a gyermekorvost és végezzen alapvizsgálatokat. A fülbetegség tüneteinek figyelmen kívül hagyása súlyos, visszafordíthatatlan szövődményekhez vezethet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük