Itthon és világ

Evezős ergométer: edzéstechnika, izommegtartás, edzéshatások

Az evezőergométer olyan edzőgép, amely a törzsizmok mintegy 90% -át fizikai erőfeszítésekbe vonja be. A készülék segít a sportkedvelők általános állapotának javításában.

Evező gép

Az evezős ergométer, az ún evezőgép olyan edzőeszköz, amely utánozza a valódi evezés mozgását a vízen. Az eredetileg profi evezősök számára kialakított gép, hogy formában tartsa őket a téli szezonban, népszerűvé vált a testmozgás rajongói körében.

Az ilyen típusú evezős tréning a testtartás izmainak közel 90% -át aktiválja és erősíti, éppen ezért sikeresen használják bemelegítésként a foglalkozás fő része előtt, vagy annak kiegészítéseként.

Az evezőgép szintén része az általános állóképességi gyakorlatnak, vagyis a kardió edzésnek és sikeresen alkalmazzák az intervallumokban. Az evezőgép sokféle változatban kapható, amelyek főleg a hajtás, a fékezés és az ellenállás tekintetében különböznek egymástól.

Az evezőgépen végzett gyakorlatok figyelmet igényelnek a teljesítmény technikájára, ezért érdemes az első edzések megkezdése előtt személyi edzővel konzultálni

Az evezőgép serkenti a has, a végtagok, valamint a váll működését. Az evezés mozgásának fázisától függően a hajlítók és antagonistáik izmainak megfelelően aktiválódnak.

Hogyan gyakoroljuk evezőgépen?

Az evezőgép gyakorlása figyelmet igényel a technikára. A nem megfelelő mozgásmód nem hozza meg a kívánt eredményt, fárasztja a testet és sérülést okozhat. Az ergométeren végzett evezés több szakaszból áll, amelyeket zökkenőmentesen, megállás nélkül kell végrehajtani, vagyis:

  • a megfogási szakasz az a lépés, amikor a gépen kiindulási helyzetet veszünk fel úgy, hogy a lábak a lehető legközelebb legyenek a gép lendkerekéhez, a karok kiegyenesednek, vagyis a csukló és az alkar egyenes vonalban legyenek, a törzs kissé előre billenjen
  • a húzó szakasz az alsó végtagok legintenzívebb munkájának szakasza a mozgás első részében, miközben kinyújtjuk a lábakat, míg a második rész a kézizmok aktiválása
  • A hátradöntési fázis – a lábak teljes kinyújtása, a fogantyú hashoz húzása és a törzs enyhe hátrafelé történő meghúzása, majd a törzs előre döntésével, a térd hajlításával és a kezek lazításával, visszatérünk a kiindulási helyzetbe.

Evezőgép fogyókúrához és testtömeg építéshez

Az evezőergométeren végzett edzés hatással van az izmok munkájára, ugyanakkor javítja a szív- és érrendszeri és légzőszervi hatékonyságot, serkenti az általános állóképesség fejlődését, valamint felgyorsítja az anyagcserét és segít csökkenteni a testzsírokat.

Az evezőgépben elégetett kalóriák mennyisége az edzés intenzitásától és időtartamától függ. Ezenkívül az evezőgép erősíti az immunrendszert, és csökkenti az anyagcsere és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a vér koleszterin és tejsav kiválasztását az izmokból, javítja a közérzetet, csökkenti az érzelmi feszültség és a stressz érzését.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük