Itthon és világ,  Sport

Az 5 legegészségesebb sport

A tudomány egységes álláspontja szerint a kiegyensúlyozott lelki béke és a mozgásban gazdag hétköznapok elősegítik az egészséges és hosszú életet. Churchil ugyan majd 95 évet élt és azt állította, hogy a hosszú élet titka a „No sport”, de ez valószínűleg a szabályt erősítő kivétel példája volt. Sportok között is nagy különbségek vannak. Az élsport már rég nem az egészségről szól, ellenben a hobbi és tömegsporttal. Cikkünkben összeszedtük melyik az 5 legegészségesebb sport, ami mindenképpen javasolható.

Squash

A squash számos szavazáson a világ legegészségesebb sportjának lett választva, aminek az oka a szív és az érrendszer jóllétére gyakorolt kedvező hatása.

A squashban egy 60 perces mérkőzés vagy edzés alatt több százszor váltja egymást a sprint és a sétálás, vagyis a szív másodpercekig maximális terhelésen dolgozik, majd utána megpihen és ez a kör ismétlődik sokszor egymás után. Ez gyakorlatilag egy változatos és izgalmas intervallum edzésnek a tökéletes megfelelője.

Futás

A futás esetén a terhelés folyamatos és egyenletes, de így is kiemelkedően kedvező hatással van a szívre és a keringésre. A futás során kitágulnak az erek, az érfalak az edzés hatására rugalmasabbak lesznek és csökkentik a stroke és szívroham kockázatát. A rendszeres futás hatására kialakul a sportszív, ami jóval kisebb megterheléssel el tudja látni az alapfeladatait és egy sokkal alacsonyabb, egészségesebb pulzusszámmal játszva elboldogul a sima hétköznapokon. Egy mozgásszegényebb életet élő, túlsúlyos alany szíve, (akinek az alap létfenntartás is jóval nagyobb megterhelés) jóval magasabb átlagpulzusszámmal látja el a feladatát.

Tánc

A tánc a stílustól függetlenül szintén egy jó kardio mozgásforma de van egy plusz jellemzője is. A zene és tánc hatására megemelkedik a szervezet endorfin szintje, ami elégedettebb és boldogabb hétköznapokat eredményez. Az egészséges lét egyik másik alaptétele a mozgás mellett, hogy a szervezet annál jobban muzsikál minél boldogabb és elégedettebb az alany.

Nordwalking

A nordwalking egy főleg az Alpokban elterjedt mozgásforma, ami amellett, hogy jó kardio a természet közelsége miatt is kedvező hatást gyakorol az egészségre. A hegyekben és erdőkben való sétálás a test mellett a lélekre is pozitív hatással van, az pedig köztudott, hogy a test és lélek jólléte oda-vissza, kölcsönösen hatással van egymásra. A mondás is így tartja: „Ép testben ép lélek.”

Úszás

Az úszás a sportokra jellemző pozitív kardiovaszkuláris hatáson kívül a mozgásszervekre is támogatólag hat. A rendszeres úszás jót tesz a térd és könyök ízületeinek akárcsak a gerincnek. Például gerincferdüléssel bajlódóknak a reumatológusok is előszeretettel szokták ajánlani a könnyed és rendszeres átmozgató úszásokat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük