televízió
Tech és IT

Mi a különbség az OLED és a QLED paneltechnológiák között?

A televíziókban új panelalternatívák kifejlesztésére irányuló törekvéseket a jelenlegi LED panel technológia elégtelensége okozta. A „LED”-et, amely törökül „fénykibocsátó diódákat” jelent, ma az LCD-televíziók világítási módszerében használják. Emiatt a televíziókat ma már LED TV-ként definiáljuk LCD helyett.

Az LG és a Samsung cégek úgy kínálják eladásra felső szegmensű televízióikat, hogy a meglévő rövidítés elejére egy betűt írnak, jelezve az általuk kifejlesztett technológiát. Míg az LG zászlóshajó televízióit OLED-nek hívják, a Samsung a csúcskategóriás televízióit QLED-nek. Bár a névadás a szemre és a fülre hasonlít, a két márka eltérő technológiát használ.

LG és az OLED

A szerves fénykibocsátó dióda, rövidítve „OLED” televíziók, első pillantásra úgy néz ki, mint a LED-televíziók. A rövidítésben használt betűk szinte megegyeznek, ami azt a benyomást kelti, hogy az emberek tudatában hasonló jelentéssel bír. Logikai síkon nézve az OLED televíziók az „organikus” definícióval valójában egyfajta LED-televíziónak tűnnek. Az OLED-kijelzők azonban teljesen más technológiával rendelkeznek, mint a LED-es háttérvilágítású LCD-televíziók.

Az OLED televíziók által használt OLED panelek a világítást és a képet is előállítják. Az OLED panel minden képpontját szerves fénykibocsátó diódák állítják elő. A szerves fénykibocsátó diódák meghatározzák a pixel színét, és lehetővé teszik, hogy ez a pixel fényt állítson elő. OLED kijelzők, Működési logikaként közelebb áll a plazmatelevíziókhoz, amelyeket már nem használnak. A plazmatelevíziókban minden egyes színes fényporral bevont plazmacella lehetővé tette, hogy minden pixel színt és fényt állítson elő egyetlen panelen.

Míg a plazma- és OLED-panelek kémiája, tervezése és fizikája nagyon különbözött egymástól, alapvetően ugyanazt csinálták: a kép készítésekor nem volt szükség külső fényforrásra a megvilágításhoz. Mert minden pixel saját fényt termelt.

Samsung QLED

A cég állítása szerint a Samsung QLED televíziói az OLED televíziókhoz hasonlíthatók. Már az elnevezésben is van olyan közeli hasonlóság, hogy az „O” betű egy kis bevágás hozzáadásával „Q”-vé alakult. Bár a Samsung QLED televíziók nagyon csúcstechnológiásak, alapvetően a LED-es háttérvilágítású LCD televíziók osztályába tartoznak.

Sok csúcskategóriás LED-televízióhoz hasonlóan a QLED televíziók is LED-es háttérvilágítású LCD paneleket használnak. A ‘QLED’ kulcsszó, a Samsung marketingkifejezése a cég különleges fejlesztéseit jelzi a LED paneleken. A QLED televíziók paneljeiben a Samsung saját fejlesztésű „Quantum Dots” technológiát alkalmaz.

Amikor a Quantum Dot nevű nanorészecskéket elektromosságnak teszik ki, különböző frekvenciákon izzanak vagy a fény megváltoztatásával képet alkotnak. A fehér LED-es háttérvilágítású LCD-khez képest a QLED panelek pontosabb színeket produkálnak nagyobb felbontás mellett a fény meghajlításával.

Míg a QLED panelek igen sikeresek széles színpalettájukkal, a „kontraszt” kérdése továbbra is kérdőjel marad, mivel végső soron a LED háttérvilágítású LCD technológián alapul. A QLED panelek még nem képesek az OLED panelekkel elért tökéletes fekete szintet előállítani.

A Samsung közleménye szerint a QLED televíziók négyzetméterenként 1500-2000 kandela fényerőt érnek el, miközben alacsony visszaverődést biztosítanak.

Mindkét panel elképesztő tulajdonságokkal van felszerelve

Mivel az OLED és a QLED panelek a zászlóshajó televíziókban használt technológiák, fel vannak szerelve minden olyan funkcióval, amelyet a felhasználók a csúcskategóriás televíziókban szeretnének látni. Mindkét televíziótípus 4K felbontással és HDR tartalom támogatással jelent meg.

A fogyasztói televíziós felbontás új szabványa az ultra nagy felbontás (UHD vagy 4K). A 4K televíziók négyszer akkora felbontást kínálnak, mint a Full HD (1080p) televíziók, és jobb képminőséget kínálnak 3840 x 2160 felbontásukkal és magasabb pixelarányukkal.

Mostanra sok nagy televíziógyártó a 4K-s televíziógyártásra összpontosított, feladva vagy csökkentve a Full HD-modell televíziók gyártását. Bár az alacsony költségvetésű 1080p-s modelltévék gyártása folytatódik, a 4K televíziók kezdték uralni a piacot.

Ha új, 40” feletti televíziót szeretne vásárolni, akkor valószínűleg a 4K televíziót is megfontolhatja.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük