Tech és IT

Mi is pontosan az a Li-Fi wifi?

Napjainkban minden ember használ valamilyen formában vezeték nélküli kommunikációt. A mobiltelefonok, a televíziók, a GPS rendszerek és még sok más berendezés vezeték nélkül küldi és fogadja az adatokat más eszközökkel. Egyes kísérletek arra irányulnak, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően képesek vagyunk-e, vagy képesek leszünk-e elektromos áramot küldeni vezeték nélkül.

Hogyan működnek jelenleg a wifi hálózatok?

Ezek a rendszerek leginkább rádiójeleket használnak, melyek a földfelszín felett a levegőn keresztül terjednek. Sajnos könnyen le lehet árnyékolni ezeket a rádióhullámokat és akkor megszűnik, vagy legalábbis akadozik a kapcsolat. Ha internetezni támad kedvünk, akkor általában elővesszük telefonunkat, rákapcsolódunk az otthoni, munkahelyi vagy akár kávézói wifire és már szörfölünk is az interneten.

A wifi hálózatok is az imént leírt rádióhullámok segítségével működnek és rádió jelek segítségével kapcsolódik a telefonunkhoz, még. Nagy erőkkel folyik ugyanis az úgynevezett Li-FI kidolgozása és tökéletesítése. A Li-Fi a Wifit hivatott leváltani otthonunkban és más egyéb épületekben egyaránt. Lényege, hogy a hagyományos rádiójeles internetkapcsolat helyett fénnyel kommunikáljanak a telefonok. Az ötlet szerint az épületekbe szerelt speciális lámpák internetet fognak sugározni fény segítségével, melyekre az eszközeink rácsatlakozhatnak és kommunikálhatnak a nagyvilággal.

A Li-FI wifi előnyei és hátrányai

Előnye, hogy sokkal gyorsabb és sokkal stabilabb kapcsolat alakíthat ki az internet forrása, azaz a modem és a készülékek, tehát a telefonok és a laptopok között. Egyik hátulütője, persze azt leszámítva, hogy mégy gyerekcipőben jár ez a technológia, az, hogy viszonylag kis részeket lehet egyszerre lefedni LI-Fi-vel.

Tehát, míg a jelenleg is működő hagyományos wifik egy adott helységben elhelyezve az egész házat képesek ellátni internettel, addig a Li-Fi csak helységeket képes. Ez logikus, hiszen a rádiójelek valamennyire képesek áthatolni a falakon, a fénynek viszont kissé nehezebb dolga van.
Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha ahhoz, hogy internetezni tudjunk nem lenne másra szükségünk, csak, hogy kezünkben tartsuk a mobilunkat és hogy felnyomjuk a villanykapcsolót. Hogy ez mikorra válik elterjedté és milyen eszközökre lesz szükségünk, hogy használhassuk, azt még nem tudni, de mindenesetre érdekes technikai vívmány kapujában állunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük