Tech és IT

Érdekességek a programozási nyelvek világából

A világunkon megközelítőleg 6500-7000 nyelv létezik, amit beszélhetünk és persze vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak is egyaránt. A nyelvek az alapján alakultak ki, hogy réges-régen az emberek különböző hordákban éltek és a hordákon belül muszáj volt a tagoknak kommunikálniuk egymással. A különböző ilyen csoportok más és más elnevezést találtak a körülöttük lévő dolgokra és hosszú idő alatt így alakultak ki a különböző nyelvek. Ám vannak olyan nyelvek, melyeken igencsak nehéz lenne megszólalni.

A programozási nyelvek sokfélesége

A számítógépek és a digitális rendszerek mind-mind valamilyen programozási nyelvet használnak. Csak úgy, mint a rendes nyelvek között, a programozási nyelvek között is vannak elterjedtebbek és vannak kevésbe népszerűek. Mivel a programozás rendkívül összetett és bonyolult szakma, nem meglepő, hogy egyetlen programozási nyelv nem volt elég, hogy minden területet és igényt lefedjen.

Ha például böngészgetünk az interneten és weboldalakat nézegetünk / olvasgatunk, biztosak lehetünk, hogy HTML nyelven íródott. A fejlesztők a HTML kód segítségével építik fel a weboldalak szerkezetét és CSS nyelv segítségével a stílusát határozzák meg. Ha a mobilunkon megnyitunk egy alkalmazást, valószínűleg egy Swift, Objektum orientált C, vagy JAVA nyelven íródott programot indítottunk éppen el.
Nagytömegű adatok és adatbázisok kezelésére SQL nyelvet használnak, hogy könnyedén kiszűrjék a szükséges információt.

A Microsoft termékek, mint például az Excel, vagy a Word úgynevezett VBA kódot használnak, melyet a Microsoft saját maga dolgozott ki a hatékony munkafolyamatok elérése érdekében. A kisebb elektronikai berendezések, locsolórendszerek, digitális órák, könnyen lehet, hogy C++ nyelven íródtak, ugyanis ez egy viszonylag könnyen elsajátítható, univerzális nyelv. A számítógépes alkalmazásokat többek között Python nyelven szoktak írni, de matematikai egyenletek megoldásához is használatos.

Az ember és a gépek kommunikációja

Az, hogy mikor melyik nyelvet használjuk, sok mindentől függhet, ám az egyik legfontosabb, hogy a technikai adottságok mit engednek, illetve, hogy mi melyik nyelvet is ismerjük és melyikkel vagyunk képesek kivitelezni elképzeléseinket. Az itt leírt felhasználási területek nincsenek kőbe vésve, átfedések lehetnek a nyelvek, sőt az is elképzelhető, hogy egy projekt kivitelezéséhez egyszerre több nyelven íródott program is. Habár igen eltérnek egymástól a különböző nyelvek, egy közös mégis van bennük, mindegyiknek az a feladata, hogy kapcsolatot/átmentet teremtsen az emberek által ismert és a gépek által ismert nyelv között.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük