építkezés
Itthon és világ

Nagy feladat szakember nélkül építkezni

Ha spórolni szeretnék és lakást felújítani egyszerre, akkor azzal nagy fába vágtuk a fejszénket. Persze, ha univerzális szakemberek vagyunk tengernyi idővel, akkor egy lakásfelújítás nem jelenthet gondot számunkra. Jobban járunk, ha magunk ugrunk neki a feladatnak.

Egy szakember megbízása – ha nincsenek róla előzetesen információink – mindig rizikós. Csak akkor éri meg, ha valóban megbízható, minőségi munkát végez, és tartja a határidőt. Sajnos egyre ritkább az ilyen.

A szakemberkeresés viszont soha nem volt még ilyen egyszerű, mint napjainkban. A szakember-találás azonban már nehezebb feladat, igazi kihívás. Használjuk az internetet, olvassunk utána a véleményeknek, ajánlásoknak, így biztosabbra mehetünk.

Ha mi vágunk neki a feladatnak, akkor először mindenképp készítsünk egy ütemtervet, hogy milyen munkákat kell elvégezni, és ahhoz milyen eszközökre, anyagokra van szükségünk. Nem árt egy beszerzési lista elkészítése, hogy a munkával ne kelljen leállnunk, mert épp hiányzik valami.

Bontás

Általában a felújítás azzal kezdődik, hogy először rombolunk. Ez csak látszólag könnyű. Nemcsak nehéz fizikai munka, de ésszel kell csinálni. Ügyelni kell például arra, hogy ne vágjunk át egy falban futó villanyvezetéket, vagy egy vízcsövet. Figyelni kell a bejövő egyéb kábelekre, telefon-, tévé-, Internet bekötésekre.

Számoljunk azzal, hogy a bontás is több napot vesz igénybe, különösen akkor, ha nincs segítségünk. Természetesen a felújítás mértékétől függ annak időszükséglete. Nem mindegy, hogy csak egy helyiségre korlátozódik, vagy az egész lakásra, esetleg házra.

Ha közben benne lakunk, nehezebb dolgunk van, mert folyamatosan biztosítanunk kell a lakhatáshoz szükséges működési feltételeket, tehát nem maradhatunk napokig víz, villany, fűtés nélkül.

A felújítás tanácsok mindig jól jönnek, ezért olvassunk utána, kérjük ki hozzáértők tanácsát, esetleg segítségét. Természetesen a későbbiekben a kapott támogatást mihamarabb viszonozzuk.

Sittszállítás, takarítás

A bontás nemcsak felfordulással jár, hanem közben hulladék is keletkezik, melynek megsemmisítése, elhordása is a mi felelősségünk. Vannak hulladékudvarok, ahol díjfizetés ellenében leadhatjuk. Nézzünk utána a lehetőségeknek.

Érdemes minden nap takarítani magunk után, hogy másnap rendezett körülmények között tudjuk folytatni a munkát. Ha végeztünk a bontással, gondoljuk újra végig, hogy érdemes-e nekünk folytatni, vagy inkább maradjunk a szakemberkeresésnél.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük