Itthon és világ

Egy hasznos gyomnövény: a Tribulus Terrestris avagy a királydinnye

A királydinnyét sokan csak egy kellemetlen és szúrós gaznak tartanak, pedig ez a kis növény számos pozitív hatással rendelkezik és a testépítők és erőemelők körében nagy népszerűségnek örvend.

A Tribulus terrestris, azaz a királydinnye a Zygophyllaceae családhoz tartozó növény. A világ számos pontján megtalálható, száraz éghajlaton is jól növekszik, olyan területeken is megél, ahol más növények már elpusztulnak. Apró, virágos növény, amely termése több tüskés dióból áll.

Évszázadok óta használják a Tribulust a holisztikus gyógyászat egyik bevált elemeképpen, de az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé étrend-kiegészítőként fogyasztva.

A legtöbb esetben a szexuális zavarok megoldására, a libidó és tesztoszteron szint emelésére használják, de a számlájára írhatóak más egészségügyi előnyök hosszú listája is. Többek között a gyulladáscsökkentő hatása, a szívre gyakorolt pozitív hatása és a vércukorszint normalizálása is.

A szaponinok a Tribulus legjellemzőbb kémiai vegyületei, és úgy gondolják ezek felelősek az egészségi előnyeiért. A szárban és a levelekben alacsonyabb arányban fordul elő, míg a gyökérben és a magokban az aránya sokkal magasabb.

Milyen formában szokták fogyasztani a Tribulust?

A Tribulus Terrestrist tabletta, tea, kapszula és por formájában lehet fogyasztani. A királydinnye por azonban fogyaszthatatlanul keserű, így kereskedelmi forgalomban nem árulja egy cég sem, maximum egyénileg lehet megpróbálkozni az elkészítésével.

Tea formátumban az íze még szintén kellemetlen, de már fogyasztható, viszont a főzés során a hatásfoka nagyban legyengül.

A legoptimálisabb választás a tribulus tabletta vagy kapszula. A kapszulákba 500 mg körüli hatóanyag fér bele, míg a tabletták 1500-2000 mg-osak, így ezek jóval jobb ár-érték arányúak. A 2000 mg tabletta lenyelése már akár gondot is okozhat, ezért az 1500 mg tűnik a legjobb választásnak.

Milyen hatásai vannak a királydinnye tabletták fogyasztásának?

A királydinnye fő hatóanyaga a szaponin, ami serkenti az LH-hormon (luteinizáló) szintézisét, aminek a hatására a herék Leydig sejtjei több tesztoszteront szintetizálnak.

A Tribulus Terrestris egyébb összetevői a B-, C-, és E vitamin, foszfor, kálium, kálcium, magnézium, vas, glikozidok, tanínok, alkaloidok, szterinek (fitoszterol). Ezek mind egytől-egyik a szervezet számára hasznos anyagok és vegyületek.

Kiknek ajánlott a királydinnye fogyasztása?

A tribulust évszázadok óta használják, de a modern reneszánszát a bolgár súlyemelő válogatottnak köszönheti, akik előszeretettel használták és ezzel ráirányították a reflektorfényt.

A tribulust elsősorban profi és hobbi testépítők fogyasztják de jellemzően idősebb férfi klimax környékén álló férfiak is kúraszerűen használják, hogy megőrizzék hormonális egészségüket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük