Gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket érdemes fogyasztani
Miért szükséges gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztani és mik ezek?
A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre és fertőzésekre, és lehet jó vagy rossz.
A krónikus gyulladást – amelyet az étrend, az alváshiány és a magas szintű stressz is befolyásolhat – összefüggésbe hozták a túlsúllyal és az elhízással, az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és a rákkal.
1. Kakaó és étcsokoládé
A kakaóban és az étcsokoládéban található flavanolok csökkenthetik a gyulladást és támogatják az ereket, potenciálisan csökkentve a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.
A flavanolok – a kakaótermékekben található antioxidánsok – gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megvédhetik az erek egészségét, potenciálisan csökkentve a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.
Ezenkívül javíthatják a gyakorlatok és a helyreállítás hatékonyságát.
2. Acerola
A cseresznye alakú acerola gyümölcs ( Malpighia emarginata ) dicséretet érdemel a benne található aszkorbinsav (C-vitamin) magas szintjéért.
Egy csésze (98 gramm) ebből a gyümölcsből 1650 mg C-vitamint tartalmaz. Ez 18-22-szerese az ajánlott napi 75 mg-os adagnak nőknél és 90 mg-os férfiaknál.
A C-vitamin úgy küzd a gyulladások ellen, hogy csökkenti a szabad gyökök – az anyagcsere melléktermékei – számát a szervezetben.
A jelenlegi kutatások vizsgálják annak lehetőségét, hogy csökkentse bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Az acerola gazdag egyéb gyulladásgátló vegyületekben, például karotinoidokban, polifenolokban és flavonoidokban, és öregedésgátló tulajdonságokkal is bír.
A gyümölcs tavasz és ősz között virágzik, nyersen vagy léből készítve fogyasztható.
3. Csípős paprika
A Capsicum annum paprika olyan fitokemikáliákat tartalmaz , amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A hatékony gyulladáscsökkentő élelmiszerek részét képezik.
Ide tartoznak a flavonoidok, a kvercetin, az alkaloidok, a karotinoidok és a kapszaicinoidok.
4. Gyömbér
Gyakran emlegetik a gyömbért hasznos vírusellenes és gyulladáscsökkentő élelmiszerek részeként.
Fő hatóanyagai – a 6-gingerol és a 6-shogaol – javítják az elhízás, a rheumatoid arthritis, az öregedés és a neurokognitív betegségek okozta gyulladásokkal kapcsolatos enzimpályákat.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyömbér vagy a 6-shogaol kivonat csökkentheti a krónikus tüdőgyulladást. Egy tanulmány azt sugallja, hogy a jövőben az asztma terápiás kezeléseként használható.
5. Szőlő
A finom és jól ismert szőlő antocianinokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szervezet gyulladásait.
Ez egyben a resveratrol egyik legjobb forrása is – egy antioxidáns vegyület, amely hatalmas egészségügyi előnyökkel jár.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a resveratrol megvédheti a szívet a gyulladástól.
6. Halak
A halak, például a lazac, a hering és a makréla jó forrásai az omega-3 zsírsavnak, a dokozahexaénsavnak (DHA) és az eikozapentaénsavnak (EPA).
A DHA és az EPA segít csökkenteni a gyulladást, amely egyébként szívbetegséghez, metabolikus szindrómához, cukorbetegséghez és vesebetegséghez vezethet.
Az emberi szervezet ezeket a savakat rezolvinnak nevezett vegyületekké és fehérjékké metabolizálja, amelyek gyulladásgátló hatásúak.
A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik lazacot esznek, vagy EPA-t és DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek, csökkent a gyulladásos marker.
Gyulladást okozó ételek
Az is fontos, hogy korlátozzuk a gyulladást elősegítő élelmiszerek fogyasztását.
Élelmiszerek, amelyek fokozott gyulladással járnak:
- Finomított szénhidrátok: fehér kenyér, fehér rizs, keksz és keksz
- Transzzsírok: margarin
- Feldolgozott élelmiszerek: chips és gyorséttermi ételek
- Sült ételek: rántott falatok, sült krumpli és rántott csirke
- Feldolgozott húsok: sonka, szalonna és virsli
- Cukorral édesített italok: édes tea, szénsavas italok és sportitalok
Azonban nem probléma, ha időnként elfogyasztjuk őket. Csak próbálja meg követni az egészséges táplálkozás irányelveit, amely teljes értékű élelmiszereken alapul, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget.