gyömbér
Itthon és világ

Gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket érdemes fogyasztani

Miért szükséges gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztani és mik ezek?

A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre és fertőzésekre, és lehet jó vagy rossz.

A krónikus gyulladást – amelyet az étrend, az alváshiány és a magas szintű stressz is befolyásolhat – összefüggésbe hozták a túlsúllyal és az elhízással, az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és a rákkal.

1. Kakaó és étcsokoládé

A kakaóban és az étcsokoládéban található flavanolok csökkenthetik a gyulladást és támogatják az ereket, potenciálisan csökkentve a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

A flavanolok – a kakaótermékekben található antioxidánsok – gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megvédhetik az erek egészségét, potenciálisan csökkentve a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Ezenkívül javíthatják a gyakorlatok és a helyreállítás hatékonyságát.

2. Acerola

A cseresznye alakú acerola gyümölcs ( Malpighia emarginata ) dicséretet érdemel a benne található aszkorbinsav (C-vitamin) magas szintjéért.

Egy csésze (98 gramm) ebből a gyümölcsből 1650 mg C-vitamint tartalmaz. Ez 18-22-szerese az ajánlott napi 75 mg-os adagnak nőknél és 90 mg-os férfiaknál.

A C-vitamin úgy küzd a gyulladások ellen, hogy csökkenti a szabad gyökök – az anyagcsere melléktermékei – számát a szervezetben.

A jelenlegi kutatások vizsgálják annak lehetőségét, hogy csökkentse bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Az acerola gazdag egyéb gyulladásgátló vegyületekben, például karotinoidokban, polifenolokban és flavonoidokban, és öregedésgátló tulajdonságokkal is bír.

A gyümölcs tavasz és ősz között virágzik, nyersen vagy léből készítve fogyasztható.

3. Csípős paprika

A Capsicum annum paprika olyan fitokemikáliákat tartalmaz , amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A hatékony gyulladáscsökkentő élelmiszerek részét képezik.

Ide tartoznak a flavonoidok, a kvercetin, az alkaloidok, a karotinoidok és a kapszaicinoidok.

4. Gyömbér

Gyakran emlegetik a gyömbért hasznos vírusellenes és gyulladáscsökkentő élelmiszerek részeként.

Fő hatóanyagai – a 6-gingerol és a 6-shogaol – javítják az elhízás, a rheumatoid arthritis, az öregedés és a neurokognitív betegségek okozta gyulladásokkal kapcsolatos enzimpályákat.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyömbér vagy a 6-shogaol kivonat csökkentheti a krónikus tüdőgyulladást. Egy tanulmány azt sugallja, hogy a jövőben az asztma terápiás kezeléseként használható.

5. Szőlő

A finom és jól ismert szőlő antocianinokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szervezet gyulladásait.

Ez egyben a resveratrol egyik legjobb forrása is – egy antioxidáns vegyület, amely hatalmas egészségügyi előnyökkel jár.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a resveratrol megvédheti a szívet a gyulladástól.

6. Halak

A halak, például a lazac, a hering és a makréla jó forrásai az omega-3 zsírsavnak, a dokozahexaénsavnak (DHA) és az eikozapentaénsavnak (EPA).

A DHA és az EPA segít csökkenteni a gyulladást, amely egyébként szívbetegséghez, metabolikus szindrómához, cukorbetegséghez és vesebetegséghez vezethet.

Az emberi szervezet ezeket a savakat rezolvinnak nevezett vegyületekké és fehérjékké metabolizálja, amelyek gyulladásgátló hatásúak.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik lazacot esznek, vagy EPA-t és DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek, csökkent a gyulladásos marker.

Gyulladást okozó ételek

Az is fontos, hogy korlátozzuk a gyulladást elősegítő élelmiszerek fogyasztását.

Élelmiszerek, amelyek fokozott gyulladással járnak:

  • Finomított szénhidrátok: fehér kenyér, fehér rizs, keksz és keksz
  • Transzzsírok: margarin
  • Feldolgozott élelmiszerek: chips és gyorséttermi ételek
  • Sült ételek: rántott falatok, sült krumpli és rántott csirke
  • Feldolgozott húsok: sonka, szalonna és virsli
  • Cukorral édesített italok: édes tea, szénsavas italok és sportitalok

Azonban nem probléma, ha időnként elfogyasztjuk őket. Csak próbálja meg követni az egészséges táplálkozás irányelveit, amely teljes értékű élelmiszereken alapul, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük