Tech és IT

Hogyan hozzunk létre okosotthont?

Régóta álmodott arról, hogy egy pillantással vezérelje a világítást, a biztonsági rendszereket és a háztartási gépeket? Illetve egy robotporszívót vagy akár egy okoskertet szeretne irányítani egy mobilalkalmazáson (app) keresztül? Akkor az okosotthon rendszer egy érdekes lehetőség az Ön számára. Így az összes hálózati eszközt felügyelheti.

Általános szabály, hogy egy komplett okosotthon-megoldás költségeit nem szabad alábecsülni. Ezért különösen a kezdők gyakran nem tudják, hogyan merüljenek el az otthoni automatizálás világában, és először próbálják ki.

Tipp : Mielőtt okosotthont hozna létre, érdemes megfontolni néhány szempontot. A megfelelő tervezés az első lépés a digitális otthon felé.

Hálózati lehetőségek: rádiórendszer vagy kábelezés?

Két lehetőség van az okosotthon kialakítására: Egyrészt rádió alapú rendszert választhatunk. Másrészt vannak olyan intelligens otthoni rendszerek, amelyek rögzített kábelekre támaszkodnak.

Új épületben az okosotthon csatlakozásai közvetlenül a falba integrálhatók. Ha azonban egy már kész házat szeretnénk digitalizálni, akkor általában érdemes tartózkodni a rögzített kábelek telepítésétől. Ez sok költséggel és sok munkával jár.

Ebben az esetben a rádiórendszerek vonzó megoldást kínálnak. Mesterek vagy más szakértők nélkül is elkészíthetők. A legtöbb intelligens otthoni rendszer rádiószabványokat használ az egymással rádión keresztüli kommunikációhoz. Ide tartozik a WLAN, a ZigBee, a DECT vagy a Z-Wave.

Keressen kompatibilis eszközöket

A tervezés utolsó lépése most a megfelelő intelligens otthoni eszközök kiválasztása. Miután megvizsgálta az összes intelligens otthoni lehetőséget, megtudhatja, melyik rendszer a megfelelő az Ön számára. Győződjön meg arról, hogy az egyes alkatrészek kompatibilisek egymással.

Állítson be egy okosotthont 5 lépésben

A tervezés befejeződött, és a kezében van a szükséges hardver az okosotthon beállításához. Itt az ideje az összes alkatrész beszerelésének és az otthoni automatizálási rendszer bekapcsolásának. A beállítás pontos működése a gyártótól függően változik. Van azonban néhány alapvető lépés, amelyek sok intelligens otthoni rendszerre vonatkoznak. Az alábbi tippek a rádió alapú megoldásokhoz kapcsolódnak, hiszen csak ezek telepíthetők szakértői segítség nélkül.

1. Biztosítson technológiát – a felkészülés kulcsfontosságú

Számos technológia szükséges ahhoz, hogy egy okosotthon kezdeti telepítése sikeres legyen. Készítsen elő egy okostelefont, táblagépet vagy számítógépet. Az internetkapcsolat az okosotthon felállításakor is fontos – ideális esetben használjon WiFi-t. A használt termékektől és érzékelőktől függően szükség lehet elemekre. Ha gyenge a WiFi jel a lakásunkban a vastagabb falak miatt, akkor használjunk Wifi jelerősítőt a megfelelő kapcsolat biztosítása érdekében.

A telepítés előtt készítsen elő minden szükséges műszaki felszerelést, hogy minden gördülékenyen menjen.

2. Az okosotthon szíve: központi vezérlőegység felállítása

A központi vezérlőegységre azért van szükség, hogy az egyes alkatrészeket is végső soron vezérelhessük. Tehát most megfelelő helyet kell keresnie az irányítóközpontnak. Jegyezze fel, hogy az eszköz szolgáltatója milyen kapcsolatokat igényel. Az aljzaton kívül gyakran LAN-kábelre is szükség van.

A rádióállomásokkal működő megoldásoknál szintén fontos elkerülni a jelinterferenciát. A nagy bútorok vagy egyéb tárgyak zavarhatják a rádióadást. Tehát olyan helyet válasszon otthonában, amely előnyben részesíti a rádióalapú hálózatokat.

3. A vezérlés működéséhez: Töltse le a szoftvert és az alkalmazásokat

Ahhoz, hogy a vezérlés végül sikeres legyen, a központi állomáson kívül szoftverre van szükség. Az Alexa Smart Home beállításakor más programot használ, mint amikor eszközöket ad hozzá a Google Home-hoz.

A dolgok megkönnyítése érdekében egyes gyártók okosotthon-kezelő alkalmazásokat is kínálnak. Letöltheti az App Store-ból. Az alkalmazások nemcsak az okosotthon beállítását segítik, hanem lehetővé teszik az összes eszköz egy pillantással későbbi vezérlését is. Az alkalmazások nem csak okostelefonokra, hanem táblagépekre is elérhetők.

4. Az okosotthon élettel töltése: komponensek integrálása a rendszerbe

Az okosotthon alapkövét már letették. Most az egyes alkatrészek beszereléséről van szó – pl. érzékelők és meghajtók. Az előzetes tervezés itt kifizetődik – mert már tudja, hol kell mozgásérzékelőket felállítani és ablakérintkezőket csatlakoztatni.

Ha minden eszköz a megfelelő helyzetben van, akkor most csatlakoztatni kell őket a központi vezérlőhöz. Az intelligens otthoni gyártó szoftvere általában végigvezeti Önt a folyamaton. Ezután azonnal ellenőrizze, hogy a telepítés sikeres-e. Így biztos lehet benne, hogy az intelligens hálózat működik.

5. Különleges szolgáltatás haladó felhasználók számára: saját folyamatok programozása

Kezdetben az okosotthon beállítása általában ebben a szakaszban ér véget. Az eszközök telepítve vannak, és az alkalmazáson keresztül vezérelhetők. A haladó felhasználók azonban nem örülnek ennek. Mert ahhoz, hogy a digitális otthon valóban „okos legyen”, olyan szabályokat, eljárásokat lehet programozni, amelyek megkönnyítik a mindennapokat.

Például megadhatja, hogy a fedelek mindig egyszerre legyenek zárva, vagy bizonyos mozgásérzékelők automatikusan aktiváljanak bizonyos műveleteket. Az ilyen ha-akkor parancsok (más néven „Ha ez, akkor az” IFTTT) szinte korlátlan lehetőségeket kínálnak. Így teljesen saját kívánsága szerint alakíthatja ki automatizált lakását.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük