Itthon és világ

Ingatlan vásárlásakor is kell az ügyvéd

Amikor ingatlan vásárlásra adjuk a fejünket, még nem is tudjuk, hogy mennyi buktatója lehet. Azt gondoljuk, hogy megvan a szükséges pénz, ha nem elég, akkor hitelt veszünk fel, már csak meg kell találnunk álmaink otthonát és megvenni.

Ez bizony nem ilyen egyszerű, ezért már az első lépések megtétele előtt kérjünk tanácsot egy erre szakosodott ügyvédtől.

Szándéknyilatkozat

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötése előtt még igen sok a teendő.

Nem elég megtalálni azt az ingatlant, amit szeretnénk megvásárolni, bizonyos jogi lépések megtételére is szükség van. Ilyen például a szándéknyilatkozat, melyet akár tekinthetünk az ingatlan adásvételi szerződés előszerződésének is.

Vásárláskor azért célszerű megkötni, mert ennek hiányában akár még az is előfordulhat, hogy hiába állapodtunk meg szóban az eladóval, az mégsem a számunkra fogja eladni, ha talál egy jobb vevőt.

Az eladó számára is védelmet jelent, mert ennek hiányában előfordulhat, hogy a biztosnak hitt vevőjelölt visszalép, az eladó pedig már addigra a többi érdeklődőt visszautasítja a biztosnak vélt üzlet reményében.

Érdekes viszont, hogy ezzel a lehetőséggel általában akkor élnek, ha az ingatlan értékesítésében ingatlaniroda, vagy egyéb közvetítő is közreműködik.

Válás esetén

Ha házastársunkkal közösen vásároltunk az ingatlant, és a későbbiekben válásra kerül sor, akkor sarkalatos kérdés lesz a vagyonmegosztás során a korábban vásárolt ingatlan sorsa. Vannak párok, akik képesek a megegyezésre pereskedés nélkül is, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik képtelenek kompromisszumot kötni, és inkább a bíróságon keresik igazukat.

Alapesetben a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a különvagyonon kívül minden más vagyon, ami a vagyonközösség fennállása alatt keletkezett, közös, amin a felek egyenlő arányban, tehát 50-50 százalékban osztoznak. Tehát mindkét fél minden vagyontárgynak tulajdonosa, és ezt nem befolyásolja az sem, ha egy adott ingatlan nem szerepel mindkét fél nevén.

Árnyalhatja a képet, ha a felek nem azonos mértékben járultak hozzá az adott ingatlanhoz, és nem tudnak egymással megegyezni. Ebben az esetben a bírósághoz kell fordulni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük